Aku Boss yg Mencari Pekerja

satu hari di sebuah opis aku yg sangat gah lg besar, tengah dok belek2 resume budak2 yg mintak keje. maklum la, kompany aku ni mmg termasyur diseluruh dunia. xsia2 susah payah aku dulu sibok siang malam nk settup company sendiri. akhirnya berjaya gak. perghhh.. dh gaya belagak gila up bakul sendiri. neway, aku bkn nk crita psl kompany aku yg megah ni, aku nk cerita satu moral story kat korg smua.

dlm bertimbun2 resume aku dapat tu, ada la 10 yg dh dishortlisted kan. bkn aku yg buat, tp assistant aku la. aku kan kaya, duit byk, mn layak wat keja leceh2 ni. perghhh.. belagak gila sembang. xleh blah. ok, enough shit. back to real story. skg ni aku tgh dok belek2 smua resume tu atas kerusi kulit aku yg harganya dekat setengah juta sambil isap curut cyuba yg sebatang RM1K (dymm, can't stop doing that =p). tengah2 membelek tu ada 2-3 candidate yg aku rasa layak utk aku hired atas sbb2 professional. muka pn blh tahan gak.

cuma ada satu resume tu, dari seorg yg agak menarik perhatian aku sbb lain dr yg lain. blh kata smua resume yg lain tu fantastic abih isik kandungan dia, tp yg ni qualifying biasa2 sj, experience pun ok tapi dah dekat 2tahun berenti kerja. last 2010 berenti sbb kawin. aku tersenyum sorg2 sambil pandang assistant aku tu. " aku suruh ko pilih best 10 kan? apsal ko masukkan list dia ni dlm best 10?". pastu assistant aku reply selamber. " sbb kat situ dia tulis dia dh berenti kerja 2tahun lepas". aku angkat kening sebelah, nak test dia lg.

"ko panggil MD (managing director) datang sini jap. aku nk tunjuk something". MD aku ni klu korg nak tau, mmg antara yg terhebat di Asia la. tp aku lg appreciate assistant aku dr dia. nk tau knp? baca lg.... xlama pastu MD aku pun dtg. "apsal boss? ada urgent meeting ke?". " tak, aku nk tny pendapat ko pasal calon2 resume yg ada kt tangan aku ni. ada satu resume ni yg lain skit dr yg lain" aku pun tunjuk n cerita la smua psl calon2 tu...

"apa pendapat ko psl calun yg dh 2tahun xkerja ni? nk letak dlm best 10 ke?". MD reply "apsal nk letak dia dlm list plk, company ni kan antara yg terbest in de world, mesti a nk cari calon tip-top". aku tny blk "apa kena mengena tip-top dgn bdk ni?" "mesti la dia xtiptop sbb dh lama berenti. so performance mst lg kurang dr org yg tgh kerja. nnt nk kn hntr training lg, ntah dia igt ke xnk buat kerja mcmn". aku senyum kambing smbil reply "hehehehe, mmg smua org average akan pikir mcm ni." aku tgk assistant aku then tny dia blk " ko rasa dlm 10 ni mn ko pny 1st choice utk di interview?"

"klu sy sy pick yg 2tahun xkerja td". aku jawab " yup, klu aku pun aku pilih yg tu gak. MD, ko rasa knp kami pilih calon tu?" MD ckp "mesti la sbb boss kesian kat dia sbb dh lama berenti kerja. pastu plk dh kawin, mesti byk nk guna duit support family. boss kan baik hati". cait, sempat lg bodek aku tu. mmg MD sungguh la. aku tny assistant aku plk "kenapa ko pilih calon yg ni gak? alasan yg sama ke?" " tak boss. sy rasa kita pilih dia bkn sbb kesian. tp sbb dia lain dr yg lain. yg lain smua tiptop pny isi resume, tp dia pny resume honest abih. klu ikut persepsi org, 2tahun xkerja ni mostly smua org akan ckp mcm MD ckp tadi. tp dia tulis gak dlm resume dia mcm tu even mungkin akan ada impact negetive peluang dia nk dpt kerja. dia jujur boss. company kita dh bersepah dgn org power2, tp makin kurang yg jujur2 ni."

senyum lebar aku lps dengar explanation yg pjg jela nih. "skg ko tau kan kenapa aku lantik dia jd assistant aku, ko jd MD aku?. dh smua gi wat keje balik. suh HR call budak ni kita interview dia esok" kesimpulan crita ni, klu nk apply kerja dgn aku, pls send resume korg yg jujur2. klu korg xtau, jgn dok gi isik gak just nk bg aku syok bc resume korg. aku xpandang resume yg gempak, aku nk jujur2 pny org. sng sikit aku buli. hehehehehe

Kaiser Sodrohu  – (August 26, 2012 at 10:01 PM)  

Salam.

Tya sket, skrg keje kat dyson eh?
Sye skrg ni kat PSNM, tgah berura2 nk cuba dyson.

Ok x dyson?

Post a Comment

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP