God Way..

With a very troubled mind I once went to meet my Tok Guru in his home. It was cheaper than going for psychotherapy. I was facing a failure in my life and needed to understand how to handle this failure. I was contemplating some very drastic measures and needed guidance on where I take my life from that point on.

“Do you see what you are now facing as a bala (tragedy)?” asked my Tok Guru.

Of course I did.

“Do you see yourself and all things in this world as the creation of God?” asked my Tok Guru.

Again, of course I did.

“So you and all things created in this world are at par in the eyes of God then?” came my Tok Guru’s third question. “You are equally (sama-sama) all creations of God.”

I could not disagree with this as well.

“So, are you looking at things from your eyes or from the eyes of your Creator? Whose perception is it that you have failed? Your perception or God’s perception?”

Mine I suppose.

“So you failed to get something or you lost something that belongs to you. Is that a tragedy for you?”

Yes.

“Why? You said everything in this world was created by God. So nothing belongs to you. Everything belongs to God. How can you lose something or consider yourself having failed if you do not get something when it does not belong to you in the first place but everything belongs to God?”

I remained silent.

“You did not fail. You did not lose anything. It is only that God did not give you what you wanted or took back what He had earlier given you, but for a good reason. God never does things for a bad reason. It is only for good reasons. And that is why we say that God is fair and kind and merciful and loving.”

I did not respond.

“God loves you. And He loves you by not giving you what you want or by taking something away from you. It all belongs to Him anyway so He has a right to decide what He does with what belongs to Him. Sometimes He entrusts (amanah) you with what belongs to Him and sometimes He takes away what He had earlier entrusted to you. That is God’s way.”

I just nodded.

“To feel depressed would mean you disagree with God’s action. That makes you defiant of God’s will. It means you think that God was wrong. Can God be wrong? Would God be so unkind as to punish you for no reason? Or is God, in His love for you, helping you by not giving you what you want or by taking back what He had earlier given you?”

I still needed a bit more clarifying.

“God gave you a chicken. You then slaughter that chicken for dinner and the whole family enjoys a good meal. Is that good or bad? You have now lost your chicken. But you and your whole family enjoyed a good meal. Is the ‘loss’ of your chicken a good or bad thing?”

I begin to see my Tok Guru’s point.

“Bad and good is a matter of perception. It is only what you perceive. It is not the way perceived by God. So what you may consider bad now may actually be good later. You may get something now that could later turn out to be bad. Or you may lose something now and that may turn out later to be a good thing after all. You don’t know, but God knows.”

I nodded.

“So don’t feel depressed. Feel shukur (grateful) and accept that God in His wisdom has decided that today you would face a loss so that later you will benefit. You will not know those details now but later you will look back and say that today was a blessing in disguise and you will thank God that you did not get what you wanted because if you had it would have later been a curse.”


cite from; www.malaysia-today.net

Mandi di Pecah Batu, Terong

Location : Pecah Batu Terong Perak
Date : 27 March 2010
Family gathering, mandi sampai lebam.

bdk bawah ni namanya siti aminah bt mohamad nazli. anak buah aku, anak angah aku. si mulut becok yg tak reti berenti bercakap. aku acah ajak mandi air terjun, terus pg bawah tangga cr pelampung pastu tarik baju aku, "jom, jom, mandi ayer teyun" umor tak smp 2 tahun, tp sebutan clear gila.








pasni gi laut pl ekk. berenang ngn josssssshh

Apa nk jadi nih!!!!!!!!!!!!!!!

Remaja mangsa rogol derita, pensil di dalam kemaluan

Headline utusan kat atas ni dr smlm lg aku perasan, tp tak sempat nk bc. br dpt bc tadi. Ya Allah, apa dh jd ngn kita ni? aku yg baca ni pun tak sanggup nk nk scroll bc smp abis brita ni, apatah lg nk bayangkan seksa yg bdk tingkat 4 ni tanggung.

knp budak2 skg teruk sgt??? klu la gini kelakunya, baik hantar BABI pg sekolah dr han budak2 yg mcm ni. mak bapak diorg ni kat mn nih? aku nk address bdk2 ni sbg BABI, bkn org sbb org@manusia tak sondol org ikut sk hati mak bapak dia. BABI je yg selalu kelaku begini. so, mulai hr ni, bg aku smua bdk2 tu bkn lg org, tp BABI.

Sekolah bkn lg tempat slmt. benda yg mcm ni pun blh jadi. Daaaahhhh, jgn nk salahkan sapa2. jgn salah kn sekolah, jgn nk salah kan kerajaan, jgn nk salahkan polis, jgn nk slahkn org laki. salah kan BABI-BABI ni sendiri. tak de sorg pun dlm dunia nih srh diorg wat benda nih. BABI-BABI ni sendiri yg pilih nk jadi babi. so why blame others?

BABI jd BABI sbb dia yg nak. org larang, tp yg larang tu lah dia buat. sifat semula jd agaknya mmg begitu kot. aku tak nak salahkan sapa pun pasal benda nih. sp yg buat, dia la yg salah. bodoh sgt la kita klu salahkan pihak lain lps apa yg BABI2 ni dh buat.

Jgn salahkan makbapak diorg. naturally, bl ada je mslh remaja, masyarakat akan tunding jari 1st kat mak bapak. tak reti jaga anak, takde ms spend ngn anak, tak ckp kasih syg. F**k you. itu je respond aku pd sp2 yg berfikiran mcm ni.

kat luar sn tu berjuta lg budak yg nasib lg malang, tak cukup segalanya, even smp makbapk pun tak de. tp diorg pilih jalan ni ke? tak. dalam kepala hotak manusia2 ni tak kira dia ckp kasih syg ke tak, ckp makbapak spend masa ke tak, mmg dr kecik smp besar dilahirkan dgn akal. akal ni ada pd tiap2 manusia dan orang. BABI mmg xde akal. manusia akan diconvert ke BABI bl dh xde akal. mcm la bdk2 td.

knp nk salah kan org lain bl BABI xde akal? klu BABI ada akal, ssh la manusia nk compete ngn BABI plk. ckp2 la dgn manusia sj pun kita blh discriminate ikut bangsa agama warna kulit gender, lepak la woi nk compete ngn babi. dh a tak leh nk pegang nnt kena samak. jadi, terima je lah BABI ni mmg spesis yg bodoh, sbb tu ada nama BABI bodoh. BABI bkn tempat dia di sekolah. bangang lah manusia klu hantar BABI ke sekolah. BABI temaptnya dihutan, kubang taik, dan jg tempat sembelihan BABI, bkn di sekolah.

jap, lps pikir 3-4 second aku rasa mcm BABI ni lg mulia plk dr bdk2 celak td tuh. tak tau nk letak gelaran ape dah. nk bubuh nama setan iblis, rs mcm tak cukup pedas. byk org yg bangga jd setan iblis nih. korg pikir2 kan gelaran yg plg haram jadah pernah korg dgr, pastu suggest kat aku.

ada lg yg rasa hukum hudud tu kejam, tak adil, ketinggalan zaman. bg aku, aku cukup lega dan rasa sgt selamat klu ada hukum ni. bkn aku suka tgk org kn potong tangan, rejam smp mati, bkn. tp klu ada hukum, pikir 80kali gak la BABI2 td nk buat benda nih.

aku klu marah mmg tak leh cakap benda yg waras. byk lg ketegori BABI2 yg boleh diutarakan. skg ni makin byk BABI dr org. tak tau a kenapa. takut gila aku nk hidup. selamat kah anak2 anda nnt? bdk2 masing2 nk jd style, nmpk macho dikalangan sendiri, tp ramai yg salah paham erti macho tu mcm mn. diorg igt wat jahat tu macho, ponteng sekolah tu stylo, isap rokok tu otai, pukul bdk tu gangster. ssh gak klu kecik2 isap susu lembu, besar2 jd teruk dr lembu. jd BABI pun ada. mcm2.........

Daud Bersaudara The Clip

clip ni dirakam kat rumah sewa aku di taman muzaffar air keroh melaka ms student thn3 UTeM. time ni piju br beli camera sony baru, rege RM1+++ menggunakan subsidi dr aku. ms tu duit PTPTN br dapat. aku kutuk kaw2 pny ms dia beli camera ni sbb gila ke hape beli camera rega ribu2.pki h/set sudah. tp lps tgk kualiti gamba cam tu, dh mcm bertukar tuan la plk seminggu lps tu. 24jam ada kat aku. hahahaaa.. tukang rekod bernama syadit, seorg yg malu2 tp mahu. best gila ddk ngn housemate yg wayer putus mcm nih. tak kenal erti bosan. hahahah

video

featuring daud bersaudara,
piju, acap, kuri, nyox, boolat, ijam, syadit dan kecik.
love u all

kelisa bukit merah...(exhibition room)

Farm visit,
Date : 11 April 2010
Location : BMA bikit merah, Perak

this picture is taken from exhibition room. it locate most of the species that can be found in the farm. naturally, this fish already open for sale. price start from +-4K depend on species.


Arowana super red


Arowana highback quality

Arowana malaysian golden




kelisa bukit merah...

Farm visit,
Date : 11 April 2010
Location : BMA bikit merah, Perak

tgh bulan hr tu ms blk kg, singgah jap kat kolam kelisa kt bukit merah. time ni diorg tgh nk cucuk cip kat ikan baru yg msk kolam. ade lbh kurang 5eko smuanya. kelisa ni antara species ikan termahal didunia. keunikannya membuatkan ramai yg sanggup berhabis ratus2 ribu ringgit utk dimiliki terutama tokey2 cina n melayu.

mungkin sbb sisiknya ada menyerupai naga kot, maka kebanyakan percaya bhw ikan ni membawa tuah kpd tuannya. species ni diancam kepupusan lewat kebelakangan ini. habitatnya yg hny di malaysia dan indonesia menyusahkan lg usaha pembiakan secara komersial scr tak langsung melonjakkan lg harganya dipasaran.


kat sini ada lbh kurang 100 lbh kolam (fasa A).stp kolam dihuni lbh kurang 16~18 eko ikan. specis famous kat sini antaranya malaysian golden, highback quality, dan super red. tiap2 kategori harga lain2. proces pengecipan (istilah sendiri) dilakukan utk mengenal identiti ikan tersebut. segala data mengenai ikan (i.e umur,penyakit etc) dapat diperolehi dgn teknologi ini.




process penuaian dilakukan 2bulan skali. slalinya induk akan membawa telurnya diadalam mulut sebelum diluahkan slps anak menetas. teluk ini akan dikeluarkan dr mulut ikan sms process penuaian dan diasingkan didalm inkubuter utk penetasan selama 2-3minggu.

My Wedding Part 2 (Kedah Plk)

Event : Shukri & Yanti Wedding
Location : Pedu Kuala Nerang Kedah
Date : 20 March 2010

antara hr yg plg bermakna dlm hidup aku, hr2 yg mcm ni la. dlm sebulan kawin dua kali.haha, xpa klu ngn org yg sma. jgn org yg lain. mau kn kapak kepala nih. hehehe. ms wedding nih aku main cekup sj photog utk cover wed aku sbb macha aku kn operate lutut. aku dh pesan kat dia jgn byk toceng, nk gak buat. hahaha. ms makup aku sendiri yg ambik. pastu dh pki bj, mesti a org yg ambik. tak kan raja nk pegang camera. hahaha



byk lg gamba makup yg lg best, tp byk yg nmpk rambut, so aku tk leh la nk publish. slalunya org bersiap kat rumah, pastu trs berarak. aku tak, sbb aku ni mmg jenis pelik yg tak sm ngn org. aku pakai kat kedai, makup kat kedai mak undam, dh a jauh plk tu. dh siap gi ronda2 dulu pastu br blk rumah utk berarak. hahahaa




br tau, kawin ni letih rupanya. nk kn melayan org lg,, nk kontrol macho lg, huh. mmg lepak. malam tu sebaik la tak kn dera basuh periuk belanga. tp mmg kesian a kat mak teh n mak-pak2 sedara aku. smua berkelimpangan keletihan.eoknya smua ambik cuti. terharu btl. susah gak jd anak buah feberet nih =p


malam plk tak melepaskan pluang berposing lg. pelamin tak buang lg, so msg2 nk melaram bersanding lg. hakhakahak, tq mak-pakteh, mak-pakngah,mak-pakcu,mak-paklang,mak-pakcik,mak-paknjang,maktam, sepupu2 spapat aku. mesti la tak lupa kat kakak n abang2 aku yg terbaik n mak bapak aku. byknya nk terima kasih..

My Wedding Part 3 (Kedah Plk)

Event : Shukri & Yanti Wedding
Location : Pedu Kuala Nerang Kedah
Date : 20 March 2010







lepas ni sp lpk ea yg kawin?? ooo lp, bacth aku blh kata smua dg kawin. next batch smua tgh dok blaja lagi. blh rehat lama skit wat keja kenduri kawin.hehehe

KLUANG TRIP

Destination : Kluang Rail Coffee, Kluang Rail Station.
Date : 7 March 2010
Participant : jufree, sani, hairul, wan, zul, nyox, apai.

bln lepas, wa gi kluang stesen. lama dh nk upoload gamba ni, tp tak terupload. gamba kawin bl la nk letak ntah. lama sgt dh, mcm mls plk nk letak. hahaha, pas ni wa edit dl br leh letak sbb gamba mcm hampeh skit. sabooo

pegi naik train tunggu dr pkl 6 pagi. gila aa, tak pernah2 aku bgn awal mm ni tanpa tido blk..

sini la destinasi utama, sarapan di kluang coffee house. mmg sedap gila roti bakar + kopi ais dia.

Lepas sarapan tak tau nk gi mn. mula la merayap dlm pekan kluang..

ini antara kutu rayap yg join outing nih

gamba yg ni sani ambik. cilok dia pny pastu edit.byknye cameraaa

ntah hapa la yg dibuatnye dlm parit mamat 2 eko nih

macho abih a konon. bujet MJ a tuh. hampeh sungguh

barisan nikon utk dilingkupkan...

line-u bdk2+org tua yg .... matang-matang

hensem btl mamat nih...mcm model

bdk2 ni lg...

jep askar yg berjaya ditembak oleh D90 aku. syg tak meletup

yg pegi 7 irg nih smua pakai nikon. plg gempak D300s + 18-200mm. plg otai la camera nih. D90 4bj, D3000 2bj. go nikon!!

My Nephew- Siti Sarah

Location : Taman Tasik Taiping.
Date : 10 April 2010

weekend hr tu aku bw makbapak n angah aku gi makan satay kajang kat taiping. br bkk kot. tak sangka gak satay ni leh sampai ke taiping. klu tak dulu nk makan aku kn gi awan besar tak pun kajang klu nk mkn. skg, sbb aku request kat tokey satay tu, dia bkk satu kat taiping. yg bwh ni gamba anak buah aku, siti sarah. kecoh gila tgk org makan, dia tak leh nk makan...

muka ceria bl dgr aku order satay kajang, dia budget leh tumpang skali kot

smp tang part aku order jus anggur epal belimbing, meleleh dh air liur dia. xsabar nk try

pastu, aku tambah lg order ns ayam special ngn ape lg ntah, lg sukeee dia

bl aku order kopi tarik, muke dia kelat skit dh. xsuke kopi kot..

last2, abi dia tak bg makan smua yg aku order td sbb xde gigi lg. beliau mngadu ngn mak yanti dia kekejaman abi terhadapnya. sian siti.....

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP