How to Upload Gamba Besar kt Blog Korang...

haaaa, entry kali ni, aku nk tunjuk cara mcmn nk upload gamba besar ke blog korg smua. cara ni aku tak tau la betul ke tak, tp so far ni la cara aku buat. klu korg ada cara lain yg lg pendek, sila la kongsi =))

1st: upload photo ke ImageShack
mula2, sila upload gamba2 yg korg nk letak kat blog ke web ni, ImageShack online upload gamba. sebelum upload tu pastikan korg dh pilih size apa yg korg nk letak kat blog nnt. (ie: 640x480) kat upload option @ resizing picture.

once korg dh complete uploaded, kat web tu nnt akan klua la gamba2 korg yg dh diupload siap dgn link2 ke gamba tu skali. dlm byk2 link yg klua tu, korg kn pilih satu je utk dicopy paste ke blog korg. bl link tu dh siap dicopy, next step is to upload the photo to blog hampa smua (cam haram bahasa)

2nd: upload photo ke Blog korg
step kedua, pegi ke Blogger Dashboard create new entry mcm biasa. pastu click "add image". kat window tu ada "add image from computer", lagi satu "add image from the web" mcm kat bawah ni.

kat URL column tu korg paste la link gamba yg dh upload kat ImageShack td. klu gamba tu byk, just click "add another image" byk, pastu paste smua link yg dh di copy. ;ast step, click button "UPLOAD IMAGE"... Tunggu la smp gamba tu siap upload kt blog korg..

sekian sharing infoo dr aku. harap sm2 blh manfaat.
TQ =))

lailasani  – (July 21, 2010 at 9:41 PM)  

menarik gak tips nih....
drp dok kena tukar html coding tuh... lecehss...
sankyu for d tips..

Mr Nyox  – (July 22, 2010 at 11:12 PM)  

aah, klu tuka coding je nnt gamba jd xsharp sgt sbb resolution dia kecik. klu upload link gini gamba ok skit la

maslinamansor  – (July 23, 2010 at 8:14 AM)  

salam,
suka tengok gambar dalam blog awak. Cantik...!!!!

Mr Nyox  – (July 23, 2010 at 6:46 PM)  

maslinamasor: tima kasih.
xde la lawa sgt pun.
byk lg gmba org lain yg lg lawa.hehehe

Fina Fento  – (August 22, 2010 at 9:12 PM)  

oh..thanks untuk tips ni. tak terfikir pulak..hehe


Nama Saya Fina

Post a Comment

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP