....

puas aku cari idea nk letak tajuk entry kali ni. tp xdpt gak nk describe apa yg aku nk tulis kali ni. sblm ni aku ada post entry psl nk blk taiping, sbb kawan aku kawin hr ahad. pastu cadangnya nk blk kedah lps tu nk ziarah tok aku kat kedah. hr tu tipon Cu dia ckp tok makin tak sihat...

aku smp perak dgn bas lebih kurang sabtu pkl 6. lepas smbhyg subuh kat surau dekat hentian bas tu, bpk aku dtg ambik. smp rumah pkl 6.15 am. aku terus cr kerusi nk sambung tido blk. tak lama pastu tipon aku bunyi. sapa plk la tipon pg2 nih. aku tgk no abang... apsal dia nk tipon pg2 nih. tak tau knp, aku mcm dpt duga sbb abang aku tipon. "E, dok kt mn skg?, ni abang nk bg tau skit ni. Tok dh meninggal. br sj td, pkl 6.30 subuh td. tolong bg tau smua kat abah mak"...

sblm ni tok mmg dh lm xlarat. mak2 sedara aku smua dh pesan, jgn pg jauh2 sgt. klu ada bisness trip gi jepun ke, klua malaysia ke, klu blh tolak la. takut nnt xsempat nk tgk tok. hr sabtu ms tok pegi, smua anak cucunya ddk dekat2 dh. aku, alan, kakak, ddk kat tepeng. wife aku kt penang, angah aku kt kedah. so pg tu odw nk blk kedah, terus singgah penang ambik wife then terus blk kg.

smp kampung, smua anak2 cucu dh ada kt rmh tok. ms aku smp diorg tgh mandi kan tok. lps siap kafan, smua anak2 cucu dtg tgk & kucup tok buat kali terakhir. hmm... aku try sehabis kuat tak nak nangis kat situ. tp hampir jg air mata ni jatuh. mn tak, aku ddk dgn dia dr kecik dulu sblm msk sek menengah g blaja jauh2. alhamdullilah, smua dipermudahkan. cuaca pun elok, xhujan walaupun kedah skg masih lg musim hujan (br lepas banjir). tok selamat disemadikan di sebelah pusara tokwan aku yg pergi tahun 2002 ms aku kat matrix dulu.

hmm, klu korg nk tau, malam tu kali pertama aku tidor kat kubur. ml2 cuak gak nk gi kubur malam2. br aku tau rpnya ada gak majis bacaan quran dkt pusara bergilir2. sebaik ramai gak dtg teman, pakngah, abah, angah, adik2 sepupu. tak la rasa takut sgt. tp nk takut apa kan?bkn ada ape pun kat situ. batu nisan sj. terpikir gak aku kdg2, knp la org melayu ni cukup gerun bl ckp psl kubur tambah lg bila malam2. nnt korg kn tido kat situ gak.

zairibaharom & ekinkhalil  – (November 24, 2010 at 1:30 PM)  

al-fatihah.. takziah buat ko & family cha..drp aku & isteri.. semoga roh arwah dicucuri rahmat disane..insyaAllah.. jmpe jumaat ni cha..

Post a Comment

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP