Story of My 1st DSLR (3rd)

sambung lagi....
Lepas 2hari berehat kat bilik, aku rs sakit makin hilang, pening makin OK. jd petang tu pun aku klua la jalan2. Goto-san mula2 tak bagi tkt aku pitam kat luar, tp aku ckp xpe, aku dh ok skit. nk ambik angin kat luar. time ni musim sakura, antara musim paling lawa skali dalam dunia ni yg pernah aku experience. aku ambik beskal, bw camera lumix compax tu cadangnya nk ke hakata castle atau nama femaousnya Ruins of Fukouka Castle. aku gi naik train klua tgh hari. cuaca sungguh best, nyaman sj.

sampai sn, aku snap 2-3keping gamba n wat vdo. huhu, tb2 rasa terharu plk dapat tgk sakura, klu la bw bini time ni, huh...romantik abis a wa ckp lu. aku perasan gak 2-3 org photog kat situ dok ambik gamba. camera gabak2 siap tripot smua skali ada. segan gila nk bw klua camera kecik nih. pastu plk aku replay blk gamba aku ambik, pergh, bangsat abih. nampak blurr, xsharp smua ada. sejuk sgt kot gamaknya....xde langsung menggambarkan suana sakura yg cun melecun tuh.

(capture by Lumix 1oMP)


dh abih snapping, aku singgah jap kat kedai camera sj usha2 camera. aku tgk ada 2bijik brand yg agak ok, canon & Nikon. harga pun range +-2K. tp yg bestnya 2-2 ni ada dapat free zoom lens. aku tgk sample2 gamba sakura diorg ambik. langit n bumi beza dr lumix eden =p. setan pun bisik suh aku beli satu.... tambah lg 2eko makhluk, wan + kero (bdk panasonic cyberjaya) hasut suh angkat.

weekend minggu depannya dtg balik kedai yg sama dgn bdk2 panasonic yg ada kat situ, tanpa pikir pjg (padahal dekat 3minggu dok pikir nk beli ke tak), aku terus grab Nikon D60 + 18-50mm + 55-200mm lens. abik duit elaun gua, siap pinjam member lg duit. lepas beli, terus gi ambik gamba sakura sbb minggu tu last. 2-3hari lg sakura smua dh luruh, xsempat nk ambik dah.

(capture by Nikon D60)




cerita ni dipendekkan sbb aku dh malas nk menaip pjg2. pendek crita, aku beli camera ni sbb nk rakam momnet indah ni dgn sedetail mungkin. only DSLR can make it possible. make the story short, if you want to capture your beautiful moment, DSLR most probably the only device suit best for this purpose. Doesnt matter wut brand canon, nikon, leica, etc, as long it fit well to your hand, DSLR give you the best quality that camera can offer (although smtime depend on quality lens u use). so go scrap ur compact cam, get DSLR instead =p. hahahaa, racun-racun..

above few capture using D60, compare wth urself & spot the different... this among my 50's 1st shoot using SLR. just so-so, not tht good.

Muhd Naim Putera  – (August 23, 2010 at 3:56 PM)  

wah. Have to admit.
Memang style gila gambar.
You have a really good view. :D

Mr Nyox  – (August 23, 2010 at 6:54 PM)  

beli woi, jgn tak beli.
tak de duit, pinjam mak ayah.
diorg xbg, mintak along.
along xdapat, rompak bank.
bank xde duit, kita cop sendiri duit guna daun pisang.
xpandai nk wat duit, meh beli nombor kat ana. hahahahha

Mar  – (August 23, 2010 at 7:10 PM)  

cantik sgt keadaan bumi di sana ea,.

Mr Nyox  – (August 24, 2010 at 2:45 PM)  

nothing 2envy la.
if want a free trip 2japan, then u can bribe ur boss send u there. if cannot then use ur own money lol. if dont hv money, then buy no ekor, get 1st prize lotery. feel free to consult me for no ekor next week. taraaa =))

Blackswan  – (August 25, 2010 at 11:44 AM)  

Hey, thanks for Nang @ Luxury Indulgence & I've done the same.

Tho' I couldn't understand a single thing but you've capture some nice shots! Looking fwd to sharing :)

::sara zara::  – (August 25, 2010 at 11:54 PM)  

wah sangat cantek!bila la agaknye bole dpt dslr sbijik :)

Mr Nyox  – (August 26, 2010 at 9:34 AM)  

beli a no ekor, teka latori ke.
hahaha. msk peraduan pun ok, gores & menang

Post a Comment

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP