::Dulu...& 2010 ::

YESSS!!!!!!!
Finally dapat gak aku masa lapang yg ku cari2 salma ini. Minggu yg penuh ngn kerja2 karut marut menyelirat perut & otak yg berserabut. Lega btl. Esok cuti plk tuh. Tak terkata gua pny happiiiieeee. Hehehe, new year pun kn keje gak. Nk wat mcmn, keje ngn org kan.layan dah.. dah 2 tahun dh aku keje kat sini rupa-rupanya. Drpd dulu start dr 1st minggu ke-2 aku rs nk blah, smp la skg ni aku rs happy plk keje mcm ni. Penuh ngn free time (maksud aku xperlu OT n keje hr minggu). Gaji tak besar sgt, tp mampu lg tampung poket aku. Rsnya ade gak kot hikmah kenapa aku dh dapat 3kali offer tempat lain, dan 2 rpdnya yg mmg aku nk pg sgt2, tp aku still xleh nk gi sbb mcm2 kes. Kn bond la, jauh sgt, malas, mcm2 lg la.

Ok, sebenarnya aku nk bercerita azam baru aku tahun 2010 ni... tahun lepas aku xde pape azam pun. Aku just buat list benda yg aku nk beli utk thn 2009. dgn kata lain nk perabih duit gaji aku. Hehehe, aku complete 14 dr 17 benda. 3je yg tak terbeli lg. (yg dh dapat tu xyah crita la, nnt kn cop riak plk)
1) honda civic à ganti ngn myvi
2) gitar karen
3) tilam baru (tak beli smp kesudah)

Alhamdulillah, 82% vision 2009 aku tercapai. Tp tahun ni aku nk inverse vision tahun lepas. Aku nk generate money sebanyak yg mungkin. Target aku utk year2010 = RM 200,000. hmm, gila gak tu… well, itu br azam 2010. utk azam 2011, aku nk double imcome + saving aku RM600,000… smp tahun 2013, aku nak earn FINANCIAL FREEDOM.. aku tak nk kerja sbb duit dh time ni. aku nk duit plk bekerja utk aku. Gila kan.. berangan mat jenin betul aku ni ek. Org mesti tny, mcmn ko nk dptkan duit byk tu?. Then maybe jawapan yg aku mampu bg, start with having a dream, a little bit of opportunity, followed by tremendous effort & a few of luck.

Dulu ms mula2 aku buat list vision utk 2009, haram aku tak yakin blh achive lebih dr 50% dr target.
Dulu aku pun tak yakin yg aku leh msk U sbb aku result matrix aku 2.00 shj. Tp aku skg dh ada degree mech engineering
Dulu aku pun tak yakin yg aku blh gi jln2 oversea,Tp skg aku dh 6 kali pergi jepun tahun lepas n tahun ni.
Dulu aku pun tak yakin aku layak jadi engineer. Tp skg kilang xbg aku blah takut DECT bungkus.
Dulu aku pun tak yakin aku leh dapat awek cun cute miut, tp skg bln 3 ni aku dh nak kawin..

Jujur ikhlas, smua benda kat atas tu aku satu haram pun tak yakin aku leh dapat. Aku just berangan-angan kosong. Klu aku sendiri pun tak yakin, org lg la tak yakin. Tapi, perlu ke org yakin kita blh buat ke tak?

Dulu aku suke wat benda2 yg bodoh. Byk masa aku habiskan dgn benda2 bodoh. Tp time tu aku xsedar pun benda tu bodoh. Sbb dulu aku bodoh.. Org bodoh je berangan benda2 bodoh (read impossible).. tahun ni aku nk jd lg bodoh dr tahun lepas. Aku nk berangan benda yg lg bodoh. Aku nk jadi lg bodoh. Sbb org bodoh je yg rasa nk belaja jd pandai….

Biar bodoh dipandang org,
jgn jd sibodoh yg tak berpandangan….
Dream big.... ™

zairi baharom  – (January 4, 2010 at 2:36 PM)  

mcm haram.haha. xpe cha, kte running bisnes. kumpul duit byk2.. yg pentg epi..hehe

lyzaija  – (January 12, 2010 at 8:14 PM)  

berfalsafah btul ko....tp alhmdllh Allah luruskan rezki ko....aku pon xsngka ko skrg jd ingneer...sb dulu ms zmn skolh bkn main teruk....aku still ingat lg ko suka lukis kartun cikgu2 yg mngajar....Tp btul kata2 ko org yg bodoh je yg nak beljar...Tahniah bro aku mmg salute kat ko.....Smga THN 2010 nie ko lbh berjaya

Mr Nyox  – (January 13, 2010 at 11:52 AM)  

tima kasieee,
tak kenal pun tak pe
slamat berkenalan
jemput dtg kenduri nnt.

Post a Comment

  © Blogger template Shush by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP